17 Şubat 2008 Pazar

ÖRME KUMAŞ TEKNİKLERİ

LAKOST KUMAŞ:
Kilit ve iğne dizilişleriyle , özellikle tek plakalı örme makinelerinde ilmek ve askı hareketleri ile oluşturulan bal peteğine benzer özel yapıda askılı bir örme kumaş çeşitidir.
Lakost, genellikle merserize pamuktan veya polyester/pamuk karışımı iplikten üretilen sık ilmekli tişört ve spor üst giyiminde geniş olarak kullanılan bir kumaştır. İsmini timsah arması bulunan bir Fransız firmasından almıştır. Tenis gömleklerinden tanınan bu tip ilmekli kumaşlar, piyasada tek iğneli pike olarak da bilinir.
Lakost kumaşlar RL Askılı (fanglı) örgü tekniğiyle örülür. Bu tip RL örgüler, tek plakalı örme makinelerinde ilmek ve askı (fang) hareketlerinin beraber kullanılmasıyla elde edilen örgülerdir.

RL-İKİ İPLİKLİ (ASTARLI) ÖRME KUMAŞ
Teknik olarak astar örgülü olarak isimlendirilen, ancak piyasada iki iplik örme kumaş olarak tanınan kumaştır. RL tek plakalı yuvarlak örme makinelerinde, iğne ve kilit dizilişleriyle elde edilir.Genellikle birbirinden numara yönünden farklı iki tane ipliğin (zemin ipliği ve astar ipliği) aynı iğneye verilmesi ile oluşur.
Astar ipliği genellikle kalın, hacimli ve şardonlanmaya müsait olan ipliklerdir. Astar ipliğinin kalınlığının, zemin ipliğinin kalınlığının iki katı olmasında fayda vardır.
İki iplik örme kumaşın gramajı diğer tek katlı örme kumaşlara göre daha yüksektir.
Genellikle günlük ve gecelik spor giyim ile bebek dış giyiminde daha çok tercih edilmektedir.

ÜÇ İPLİK ÖRME KUMAŞ
Üç iplik örme kumaşlar, iki iplik örme kumaşlardan farklı şekilde zemin ve astar ipliğine ilave olarak üçüncü bir ipliğin (bağlama ipliği) örmeye katılımı ile üretilir.Genellikle birbirinden farklı olarak kullanılan üç iplikten, birinci zemin ipliği ile zemin örgüyü, ikinci iplik (astar ipliği) ile yüzeyi oluşturma ve üçüncü bağlantı ipliği ile de yapının daha sağlam olması sağlanır ve astar ipliğinin kumaşın ön yüzünde görünmesi önlenir. Bu kumaşlar daha ağır yapılı örme kumaşlardır.

YUVARLAK ÖRME PELÜŞ KUMAŞLAR
Pelüş örgü üretimi genellikle pelüş örgülerinin yapımı için özel hazırlanmış pelüş hava oluşturma ve tutma, düşürme görevini yapabilen platinlerin olduğu RL yuvarlak örme makinelerinde tek yüzlü olarak L tarafından yapılır.
En az bir zemin ipliği ve bir pelüş ipliğinden örülen ve aynı zamanda biçimlendirilebilen örme kumaşlardır.Burada pelüş ipliği ile uzun hav fiyonkları oluşturulur.
Genellikle akrilik, modakrilik gibi elyaflarla hayvan postu taklidi veya astar maksatlı olarak kullanılan örme kumaşlardır. Bunlar çorap, sıkıca tutması gereken elbise yapımında, havlu, günlük giyimde vs. yerlerde kullanılmaktadır.

HAVLU KUMAŞLAR
Örme havlu kumaşlar havlu örme tekniğine göre iki ipliğin aynı anda örme bölgesinde örücü iğnelere beslenmesiyle üretilen jarse örme ürünleridir.
Havlu kumaşlar pelüş örgü tekniğiyle üretilir.
Plaj giysisi, elbise, çocuk giyim, havlu, bornoz vb. alanlarda kullanıldıkları gibi son yıllarda bilhassa yatak çarşafı nevresim vb. maksatlar yanında sportif ve tıbbi amaçlar için de tercih edilmektedir.

KADİFE KUMAŞLAR
Yuvarlak örme makinelerinde havlu kumaş tekniğiyle üretilen ve sonradan traşlama işleminden geçirilerek kadife görüntüsü verilen, ince havları ile yumuşak bir yüzeyi olan havlı pelüş örme kumaş çeşididir.
Dokuma pamuklu kadife bir dereceye kadar benzer, ancak biraz daha yumuşak, esnek bir örme kumaştır.
Örme kadife kumaşlar, elbiseliklerde, sportif alt üst takımlarda vb. giysiliklerde kullanılır.

VANİZE KUMAŞ

Tek ve çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde özellikleri birbirinden farklı iki iplikten birinin ön yüzünde, diğerinin örgünün arka yüzünde görülebileceği şekilde çalıştırılması ile vanize kumaş elde edilir.
Örme sanayinde vanize süprem diye anılan bu örme çeşidinde de yöntem süprem örgüsünde olduğu gibidir.Farkı mekiğin çift gözlü ve jakar sistemine göre çalışmasıdır.
Çift katlı kumaş görünümünde bu örgüde iplikler isteğe ve amaca göre farklı materyallerden yapılmış olabilirler. Örneğin eşofmanlık kumaşlarda ön yüz floş, arka yüz ise pamuk ipliği kullanılabilir.

RİBANA (LASTİK) KUMAŞ
Ribana kumaşlar çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine göre çapraz bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen çift katlı örme kumaşlardır.
Ribana kumaşların özellikle enine yönde esneklikte oldukça yüksek olduğundan dolayı lastik örgü tabiri bu kumaş için kullanılan yaygın pratik temel bir terimdir, lastik iplikli örgü değildir.
Ribana kumaşlarda kumaş gerilimsiz iken sadece sadece boyuna R ilmek çubukları ön planda görülmektedir. Sol ilmekler ise, sağ ilmekler arasında gizli kalmakta, örgü enine doğru açılırsa sol ilmekler açığa çıkmaktadır. Bu tip örgünün kumaşlarını karakterize eden, kumaşın her iki tarafındaki ayırt edilebilir şekilde düz ve ters ilmeklerdir. Kumaşı yapısı sırayla birbiri ardınca gelen düz ve ters ilmeklerden oluşur.
Ribana örme kumaşlar, kumaşın iki tarafında çok belirgin rib efektine sahiptirler. Eğer iki sıra düz, iki sıra ters ilmek sırayla kumaşın iki tarafında görülüyorsa buna, 2x2 ve 2x1 ribana denir.Eğer bir düz ilmek olursa bu, 1x1 ribana veya tam dolu ribana olur.
Kumaşın ön ve arka yüzünün görünüşü aynıdır.
Genellikle üst giyimde ve tıbbi, özel sportif giyimde, t-shırtlrin etek kısmında, yakalarda, kollarda, örme manşetlerinde, örme şapkalarda, erkek çorapları ve benzeri alanlarda geniş bir kullanım alanına sahiptir.


KAŞKORSE KUMAŞ
Çift plakalı örme makinelerinde her iki iğne yatağındaki üç iğneden birinin iptal edilmesi ile yapılan RR örgü çeşitidir.
Bir çeşit ribana örgü çeşitidir.
Enine yönde elastik olduğu için bant, kenar, kazak, bayan giyimi vs. yerlerde kullanılır.


İNTERLOK KUMAŞLAR
Sadece çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine dik ve karşılıklı bir şekilde yerleştirilmeleriyle elde edilen çift katlı örme kumaş çeşitidir. İnterlok kumaşları enine yönde gerdirsek bile, iki yüzde de sadece sağ ilmikler görülür.
İnterlok kumaşların başlıca özellikleri şunlardır:
- Ön ve arka yüzde aynı görünüme sahiptir, çift yüzlüdür
- Desen ve yüzey dizaynı sınırlıdır
- Ön ve arka yüzü pürüzsüzdür
- Sık bir yapıya sahiptir
- Dikey yönde, yatay yöne göre daha yüksek bir elastikiyet özelliğine sahiptir.
- Boyutsal stabilitesi ve şeklini koruma özelliği yüksektir
- Diğer tek iplikli örme kumaşlara göre en yüksek gramajlı örme kumaşlar elde edilebilir
- Gerilmeye maruz kaldığında ilmek bir uçtan kaçma eğilimi gösterir
- Ön ve arka yüzey arasında hava olduğundn, daha iyi ısı yalıtım özelliğine sahiptir.Diğer tek iplikli örme kumaşlara göre daha sıcak tutar
- İnterlok örme kumaşlarınhacimli yapısı nedeni ile nem alma özelliği iyidir.
İç giyim yazlık-kışlık ve özellikle sportif, tıbbi üst giyimlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca teknik koruyucu tekstil olarak da kullanılabilmektedir.
Bir kumaşın interlokmu yoksa ribana mı olduğunu belirlemek için kumaşı enine gerdirip bakılır, eğer karşılıklı ilmekler birbirinin karşısında ise bu interloktur.
Basit bir tabirle doluya dolu ise interloktur.
Ribanada doluya boş, boşa dolu karşılıklı gelmektedir.

SELANİK KUMAŞ
Çift plakalı ribana ve interlok makinelerinde ilmek ve askı hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ile oluşturulan tek iplikli, iri örgülü ve incili görünümlü bir örme kumaştır.
Sportif giyim, ceket, üst giyim vs. kullanılır.

Hiç yorum yok: